Året runt i Wio

Vad? Vem? När? Var? Här hittar du information om vad som händer i WiO och vad vår verksamhet innebär.

kokousNationsmöte

Med två till tre veckors mellanrum ordnas det ett möte där nationens viktiga och mindre viktiga saker behandlas i en gemytlig och demokratisk stämning. För många är det den berömda läckra maten som får en att delta – vilket är helt rätt och förståeligt, våra värdinnor är utmärkta. Kuratorn är ordföranden på nationsmötet.

Onsdagskaffe

Varje onsdag kl. 19 dricker man kaffe, möter mednationsmedlemmar och slappnar av efter en lång lång halv vecka. Här kan man också lära känna folk från KyO (Kymmenedalens nation) och KO (Karelska nationen) som också bor under samma tak i Domus Gaudium.

Fri innebandy

Varje onsdag klockan nio (21:00)  spelar vi innebandy i Unisport Kumpula. Träningen är avspänd och du kan komma med även om du inte har spelat innebandy i ditt liv. Du kan hyra en klubb i Unisport för 1 euro.

Östfinska sommarfesten10379693_10204127459056731_7337409381953024143_o

Varje år ändar sommaren elegant när de östfinska nationerna WiO, KyO, KO, SavO och ÖFN firar östfinskhet tillsammans.

Punkkua ja patonkia – Rödvin och baguette

När hösten kommer och tar med sig mörka kvällar och långa föreläsningar så samlas man hem hos en nationsmedlem för att dricka vin, äta baguette och lära känna varandra. Särskilt välkomnar vi de nya gulisarna för en mysig och avslappnad kväll!

fuksitGulisintagning

Gulisar orienterar sig fram i Helsingfors delat in i lag – och vad som helst kan hända på väg. Den säkra är att det kommer att vara kul, man kommer att lära sig känna de andra och att vinnarna kommer att få ära och berömmelse. Klä dig smart enligt vädret och kom med!

 

 

Gulissitz

Här lär man sig allt viktigt om sitskultur, sjunger, dricker och äter. Väldigt roligt både för de nya gulisarna och för äldre nationsmedlemmar!

B-fest

Här stöder man varandra genom de värsta av sk*itfilmer – men mycket godis och popcorn tar det ändå. Vad i hela friden måste regissören ha tänkt här? Hur dåligt är det möjligt att spela? Finns det öl här nånstans?

 Vuorottelujuhla (Alterneringfest)

Under höstens alterneringfest delas medlemmarna i arrangörer och firare enligt eget val. På våren ändras rollerna när höstens festarrangörer får komma till bordet för att njuta av feststämningen. Ett tema som ofta är uppfinningsrikt och som bara avslöjas för deltagarna på festplatsen leder till oväntade situationer. Traditionellt arrangerar firarna förfest och anländer tillsammans till festplatsen.

untitled-8892_001Wiipurin Pamaus

Wiipurin Pamaus firas varje år 30.11 till minne av riddare Knut Posse som för att försvara Viborg sprängde i luften ett torn fyllt med fiender. Pamaus är det viktigaste av WiOs årliga fester och klädkoden är högtidsdräkt.

Sillis

Morgonen efter. Då behöver man uppiggande livsmedel, både mat och vätskor – och dem får man. Sillis ordnas dagen efter sitsar, årsfester och andra större eller mindre firande.

Valmöte

Årets viktigaste nationsmöte ordnas i november. Då väljs de nya funktionärerna för det nästa kalenderåret. Nationens inspektor Markku Löytönen agerar som valmötets ordförande. Mer info av vad funktionärer gör och vad det innebär hittar du på nationens webbplats. Nuvarande och ex-funktionärer berättar också gärna om verksamheten.

Självständighetsdagensoihtukulkue

Nationen deltar i fackeltåget från Sandudd förbi presidentens slott till Senatstorget. Efteråt dricker man glögg tillsammans vid Domus Gaudium.

Kurator- och styrelseskifte

I januari firar man de nya funktionärernas börja på jobbet. Vartannat år firar nationen också den nya kuratorn.

Årsfest

Tal, akademiska gammeldanser, god mat, stipendieutdelning och en elegant feststämning. WiOs årsfest ordnas varje år 5.3 för att fira det äldsta finskspråkig nation i Finland – WiO grundades i 1653.

IMG_5425 _Large_Debatten

Varje år debatterar lag av tre personer från alla nationer i Domus Gaudium i en spännande tävling. Nationernas inspektorer agerar som debattens domare.

 

Seniormiddagen

En middag ordnas för nationens seniorer, utexaminerade medlemmar.

Valborg

På den 30 april får Havis Amanda sin studentmössa och då börjar alla studenternas uppsluppna valborgfirande.

Sommarresa

Varje år arrangeras en sommarresa till en by i landskapet. Under resan njuter man av att bada bastu och spela poppi.

Poppi (kyykkä)keskirivi (2)

Poppi är ett traditionellt kägelspel med sitt ursprung främst i Karelen. Varje februari tävlar man om världsmästerskapet i akademisk poppi – och naturligtvis deltar WiO i denna spännande och rolig tävling.

Översättning : Marja Silvolahti