Ystävyysjärjestöt
Lyh. Korp! Revelia, C!Rev!, K!Rev!, Rev! tai K!R!
Perustettu: 1920 (uudelleen: 1989)
Tyyppi: Mieskorporaatio
Jäsen: Revelus
Liittosopimus: 1930, Näköisversio, Modernisoitu
Liittosopimuksen lisäpöytäkirja: 2000
Osoite: Veski 45
Suom. Itä-Suomalainen Osakunta
Lyh. ÖFN [öffen]
Jakaantunut WiO:sta: 1924
Ystävyyssopimus: ?
Osoite: Mannerheimintie 5A
Lyh. KyO
Perustettu: 1933
Ystävyyssopimus: 1933
Osoite: Leppäsuonkatu 11
Suom. Vestmanlanti-Taalainmaan Osakunta
Lyh. V-Dala
Perustettu: 1639
Ystävyyssopimus: 1941
Osoite: S:t Larsgatan 13
Lyh. SKO
Perustettu: 1925
Ystävyyssopimus: Ei tiedossa. Yhteistoimintaa ollut jo ainakin 1960-luvulla.
Osoite: Rehtorinpellonkatu 4 – 6 B
Suom. Etelä-Skoonelainen Osakunta
Lyh. SSK
Perustettu: 1890
Ystävyyssopimus: 1989
Osoite: Tornavägen 5
Lyh. Korp! Amicitia, C!A! tai K!A!
Perustettu: 1924 (uudelleen: 1989)
Tyyppi: Naiskorporaatio
Jäsen: Amica
Ystävyyssopimus: 1991
Osoite: Kastani 65-2
Lyh. ”Åbo-ÖFN”
Perustettu: 1967
Ystävyyssopimus: Statusta selvitetään
Osoite: Hämeenkatu 22
Lyh. Corp! RePublica
Perustettu: 2001
Tyyppi: Valtiotieteiden opiskelijoiden sekakorporaatio
Suhde: Lämmitämme välejä. Ystävyyden virallistamista tullaan miettimään tulevaisuudessa.
Osoite: Vokiečių g. 10-403
Viro
1920-luvulla heimoaate innosti suomenkielisiä osakuntia luomaan suhteita Viroon. Tarton yliopisto oli muuttunut vironkieliseksi vuonna 1919. Ensimmäinen järjestöjen välinen sopimus oli pohjalaisten ja Eesti Üliõpilaste Seltsin (suom. Virolaisten Ylioppilaiden Seura) liittosopimus vuonna 1928. Vuonna 1936 olikin jo kaikilla suomenkielisillä osakunnilla ainakin yksi virolainen ystäväjärjestö. Ajan mielenmaisema välittyykin hyvin meidän ja Revelian liittosopimuksen ensimmäisestä kappaleesta.
Liittokorporaatiomme Revelia ei ole osakunta. Revelia on saksalaistyylinen ylioppilasjärjestö eli korporaatio. Korporaatiot eivät ole maantieteellisesti jakaantuneita, kuten osakunnat, sen sijaan nuori ylioppilas valitsee sopivan korporaation arvoperustein. Toki nykypäivänä käytännössä valintaan vaikuttavat enemmän tuttavat ja minkä järjestön ”meininki” tuntuu sopivimmalta. Korporaation jäsenyys kestää lähtökohtaisesti koko loppu elämän. Tartossa kaikki korporaatiot (pl. suomenkielisten ÜÜ Fraternitas Fennica) ovat jakautuneet sukupuolellisesti eli naisille ja miehillä on eri järjestöt.
Virossa neuvostomiehityksen ajan korporaatiotoiminta oli kiellettyä, sen isänmaallisen luonteen takia. Korporaatiot jatkoivat toimintaansa salassa ja evakossa ulkomailla. Kun Revelia uudelleen perustettiin 1989 ja Viro itsenäistyi 1991, alettiin suhteita Wiipurilaiseen osakuntaan palauttamaan. Osakuntalaisemme tarttuivat toimeen innolla. He kuitenkin kokivat, että olisi hyvä saada ystäväksi myös naiskorporaatio. Ystävyyssopimus Amicitian kanssa solmittiinkin jo vuonna 1991.
Koska korporaatiot eroavat merkittävästi osakunnista, ne jakavat myös runsaasti mielipiteitä Helsingin osakuntalaitoksessa. Korporaatioiden toimintatavoissa on helppo nähdä sekä huonoja, että hyviä puolia verrattuna osakuntiin. Liikkeellä on myös runsaasti vahvoja väärinymmärryksiä. Tästä huolimatta ovat välimme Reveliaan ja Amicitiaan olleet varsin tiiviit. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä ja tärkeintä on suhtautua toiseen avoimesti ja ymmärtäväisesti.
Monet tavoistamme osakunnissa ovat itse asiassa peräisin korporaatiolta. Esimerkiksi fuksius, osakuntanauha ja latinankielinen laulunjohto ovat kaikki tulleet Helsinkiin Virosta. Kuitenkin tapamme ovat vuosien saatossa muuttuneet ja näin esim. osakuntanauha ei tarkoita täysin samaa asiaa Virossa. Tätä suuremmalla syyllä edustaessa Tartossa, kannattaa aina kysyä, jos ei ymmärrä jotakin tapaa tai perinnettä ja monesti myös vaikka luuleekin ymmärtävänsä. Korporantit kertovat mielellään tavoistaan.
Helsinki
1800-luvun lopulla nopea teollistuminen oli saanut Kymijoen jokilaakson asukkaat kasvamaan erilleen naapuriheimoistaan ja oli syntynyt ajatus kymenlaaksolaisista. Vuonna 1933 kymenlaaksolaiset ylioppilaat perustivat oman osakuntansa. Tätä ennen olivat Kymenlaakon Kymijoen itäpuoliset alueet kuuluneet osakuntaamme. Niinpä osakunnat kokivat edelleen vahvaa yhteenkuuluvuutta ja ystävyyssopimus uuden Kymenlaakon Osakunnan kanssa solmittiinkin jo samana vuonna. Olemme toimineet yhteisissä tiloissa KyO:n kanssa vuodesta 1973.
Ruotsi
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Turku
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Liettua
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Teksti: Olli-Aaron Kaskinen 5/2024